top of page

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden: Wat is de beste keuze?

Bijgewerkt op: 8 mei

Als startende of groeiende onderneming is de administratie vaak een uitdaging waar je tegenop kunt zien. Het opstellen van een overzichtelijke boekhouding en het indienen van fiscale aangiftes zijn verplichte taken waar je helaas niet omheen kunt. Maar wat is nu de beste keuze: zelf je boekhouding doen of uitbesteden?


boekhouding uitbesteden aan accountant of zelf doen


Je tijd is kostbaar, leg de focus op belangrijke activiteiten


Als ondernemer ben je een echte doe-het-zelver die alles in eigen handen wil nemen. Waarom zou je iets uitbesteden als je het toch zelf kan doen? Hiernaast heb je graag een zicht op je cijfers en dit liefst op elk gewenst moment.


Als je zelf de boekhouding wil doen, dan moet je er rekening mee houden dat dit veel tijd in beslag kan nemen. De tijd die je aan de administratieve taken spendeert, had je bijvoorbeeld kunnen besteden aan de activiteiten die écht een meerwaarde bieden voor je zaak. Denk hierbij aan het behandelen van nieuwe leads of het verder ontwikkelen en optimaliseren van je producten of diensten.


Een dag heeft maar 24 uur en als zelfstandige wens je soms dat een dag een aantal uren extra zou hebben. Het goed beheren van je tijd betekent dat je bepaalde taken best kan uitbesteden aan partners die hier de nodige expertise voor hebben. Een goede boekhouder of accountant zal niet gewoon je administratie nauwkeurig bijwerken, maar zal je ook bijstaan bij allerhande zaken die kunnen leiden tot de verdere groei van je onderneming.


Welke keuze komt voordeliger uit?


Eén van de belangrijkste elementen bij de beslissing om de boekhouding zelf te doen of uit te besteden is de kostprijs.


Kies je ervoor om zelf de boekhouding te voeren? Dan zal je zelf eerst tijd moeten besteden aan de selectie van een goede boekhoudsoftware. Tegenwoordig heb je een arsenaal aan software voor zelfboekers (Accountable, Dexxter, Cashaca, enz.) waaruit je kan kiezen. De kostprijs van deze tools is ook zeer aantrekkelijk, meestal kost zo'n tool minder dan de samenwerking met een boekhouder. Het nadeel is wederom dat je tijd zal moeten besteden aan opleidingen, het bekijken van tutorial video's en het doorlezen van hulpcenters en blogs om de fundamenten van het boekhouden en de software onder de knie te krijgen. Uiteindelijk moet je dan ook alles zelf gaan verwerken en nakijken. Met de huidige fiscale regels is dit geen gemakkelijke opgave.


Een boekhouder kost geld, dat is een feit. Een (erkende) boekhouder heeft jarenlang gestudeerd en ervaring opgedaan om de boekhoud- en fiscale wetgeving onder de knie te krijgen, dat is ook een feit. Het klopt dus dat het geld zal kosten om deze diensten uit te besteden, maar op lange termijn zal je hier de vruchten van kunnen plukken. Een bekwame boekhouder of accountant zal je namelijk helpen met het optimaliseren van je onderneming. Denk hierbij aan de optimalisatie van je kosten, het toepassen van belastingvoordelen, het aanleren van best practices, kennis van je sector, enz.


Real-time boekhouding: op één plek & volledig digitaal!


Naast de fiscale optimalisatie kan een tech-savvy accountant je helpen met het optimaliseren van je bedrijfsprocessen. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat je steeds zicht hebt op je cijfers. Het afleveren van je documenten gebeurt volledig digitaal en de verwerking verloopt vlotter dankzij AI (wat de kost ook verlaagt). Hiernaast kan je op één plek je facturatie regelen en je bankrekeningen synchroniseren. Gedaan dus met tussenportalen en verschillende integraties om documenten tot bij je boekhouder te krijgen!

Geïnteresseerd in een samenwerking? Check dan ook onze pricing pagina.

Dat zenuwachtig gevoel wanneer je twijfelt of je wel juist bezig bent


Vaak wordt het voeren van een boekhouding voorgesteld als een simpele taak, maar dit is zeker niet het geval. Zelfs de kleinste onderneming kan snel in aanraking komen met complexe zaken... en dit zonder je hiervan bewust te zijn.


Fouten maken kan leiden tot boetes en boetes zijn helaas niet aftrekbaar!


Wil je zelf de boekhouding doen? Dan zal je weer tijd moeten spenderen aan het aanleren van complexe (fiscale) regels en procedures. Aangezien je niet over de nodige expertise beschikt, zal je af en toe rillingen over je rug voelen wanneer je een fiscale aangifte zelf indient.


Een professioneel accountantskantoor spendeert de nodige tijd aan opleidingen om steeds up-to-date te zijn met de wetgeving. De boekhouding wordt met de nodige nauwkeurigheid en kennis verzorgd, waardoor je op beide oren kan slapen.


Creëer extra meerwaarde met de juiste partnerships


Elke onderneming die wil groeien, zal op een bepaald moment de beslissing moeten nemen om bepaalde zaken uit te besteden. Dit kan intern gebeuren door bijvoorbeeld het aannemen van werknemers of via externe partners die over de nodige expertise beschikken. Indien je wil groeien, zal je bepaalde taken moeten loslaten om verder te kunnen.


Ook kleinschalige ondernemingen die zich niet willen bezighouden met al dat administratief gedoe, hebben baat bij een samenwerking met een goede (liefst digitale) boekhouder.


Wat kan een accountant voor je betekenen?


Een accountant kan een waardevolle partner zijn die je kan helpen met:


  • de volledige opstart van je onderneming;

  • je facturatie, betalingsopvolging & (real-time) boekhouding;

  • het digitaliseren & optimaliseren van je bedrijfsprocessen;

  • de fiscale aangiften indienen & wettelijke verplichtingen naleven;

  • fiscaal, juridisch & financieel advies op maat;

  • financiële rapporteringen & analyses;

  • CFO-diensten / Finance-as-a-Service (FaaS);

  • bijstand bij het verkrijgen van een financiering;

  • enz.


Het stoffig imago van een boekhouder is ondertussen goed schoongemaakt.


Wat is nu de beste optie: Zelf boekhouden of uitbesteden?


Of je de boekhouding in eigen handen wil nemen of wil uitbesteden, is een keuze die je zelf moet nemen. Belangrijke factoren die een rol spelen bij je beslissing zijn je kostbare tijd, het kostenplaatje en de nood aan expertise of bijstand.


Wil je eerder de focus leggen op belangrijke zaken en relevante activiteiten binnen je onderneming? Dan kan het uitbesteden van de administratieve en boekhoudkundige taken interessant zijn, er komt dan meer tijd vrij voor andere dingen. Dankzij real-time accounting en een transparante samenwerking, heb je als onderneming nog steeds de volledige controle over je boekhouding en je cijfers.


Ben je echter bereid om zelf de nodige kennis op te doen om zo kosten te besparen? Dan kan het zelf voeren van je boekhouding een goede oplossing zijn.


plutus accountants digitale boekhouder

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page