top of page

Moet ik een aparte bankrekening openen voor mijn zaak?

Bijgewerkt op: 11 aug. 2023

Als je overweegt om een zaak te starten, moet je een aantal formaliteiten in orde brengen vooraleer je volledig van start kan gaan. Eén van deze stappen is het al dan niet openen van een zakelijke rekening.


Soms horen we van ondernemers dat ze gewoon hun privérekening gebruiken voor hun eenmanszaak om extra bankkosten te besparen, maar is dit wel slim? Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n zakelijke rekening?

plutus accountants zakelijke rekening psd2


Is een zakelijke rekening verplicht?


Werkt je met een vennootschap? Dan is een zakelijke rekening verplicht. De rekening moet namelijk op naam van de vennootschap geopend worden.


Bij een eenmanszaak is dit niet het geval, hier heb je dus de keuze.

Wat zijn de voordelen van zo'n zakelijke rekening?


Duidelijke scheiding tussen zakelijk & privé


De fiscus

Probeer je zakelijke verrichtingen zoveel mogelijk gescheiden te houden van je privéverrichtingen. Bij een fiscale controle heeft de fiscus recht op inzage in de zakelijke rekeningen. Gebruik je je privérekening voor de zaak? Dan heeft de fiscus het recht om alle verrichtingen die gedaan werden met deze rekening in te kijken, niet leuk dus.


Ik heb privé geld nodig, wat nu?

Stort dan je periodieke 'verloning' met een duidelijke mededeling naar je privérekening. Vervolgens kan je dat geld gebruiken voor privédoeleinden. In een eenmanszaak heeft de storting van de zakelijke rekening naar de privérekening geen fiscale gevolgen. Je wordt dus niet op deze geldbeweging belast.


Ik ben net gestart en heb onvoldoende geld op mijn zakelijke rekening, wat nu?

Hier pas je het zelfde principe zoals hierboven toe. Stort het nodige bedrag op de zakelijke rekening met een duidelijke mededeling (bv. Inbreng in de zaak). Dit bedrag kan je later gewoon terugstorten naar je privérekening met een gelijkaardige vermelding (bv. Terugstorting inbreng in de zaak).


Behoud een proper overzicht


Probeer al je zakelijke inkomsten en uitgaven met je zakelijke rekening te doen, zo heb je steeds een proper zicht op al je zakelijke inkomsten en uitgaven.


Let op! Ook nadat je de zakelijke rekening hebt geopend is het belangrijk dat je geen zakelijke verrichtingen met je privérekening doet! De fiscus kan je privérekening dan toch als zakelijke rekening beschouwen met alle gevolgen van dien. Moet je soms (online) aankopen doen waarbij bancontact niet als betaalmiddel aangeboden wordt? Koppel dan een Paypal-account aan je zakelijke rekening of activeer een kredietkaart. Tegenwoordig heb je ook heel wat digitale wallets zoals Wise en Revolut.


Als zelfstandige moet je zelf zorgen voor de betaling van de btw, sociale bijdragen en de personenbelasting. Beheer je reserves zo goed mogelijk en hou voldoende geld opzij zodat je niet voor grote verassingen komt te staan. Tips nodig? Contacteer hiervoor een accountant.

Koppel je zakelijke rekening aan de boekhouding


Opvolging openstaande facturen & betalingen

Als digitale accountants bieden we een meerwaarde door je zakelijke rekening (gratis) te koppelen aan je online portaal en dus ook de boekhouding. (Ja, ook voor eenmanszaken!) Zo kan je altijd opvolgen welke aan- en verkoopfacturen reeds betaald werden en wat er nog open staat. Verstuur rappels en creëer je betalingsopdrachten in een aantal kliks.

Dubbele check Hiernaast geniet je van een dubbele check door de accountant. Zien wij een verrichting waarvoor je nog geen factuur of ander bewijsdocument bezorgd hebt? Dan laten we dit zo snel mogelijk weten. Zo mis je geen aftrekbare kosten en is je boekhouding altijd volledig!


Wat zijn de nadelen?


Aan een professionele bankrekening hangen bankkosten, dit is vaak de reden waarom starters afhaken en gewoon hun privérekening gebruiken.


Indien we deze kosten afwegen tegen de voordelen, denken we toch dat het slimmer is om voor een zakelijke rekening te kiezen.


De bankkosten van de zakelijke rekening zijn bovendien 100% aftrekbaar als beroepskost. Synchroniseer je zakelijke rekening met de boekhouding zodat deze kosten ook effectief opgenomen worden!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page