top of page

Financieringsmogelijkheden voor (startende) ondernemingen

Ben je van plan om een onderneming op te starten? Heb je een uitstekend bedrijfsidee, maar je hebt extra geld of middelen nodig om dit te kunnen realiseren?


Naast een goed onderbouwd businessplan en een interessant product of aantrekkelijke dienst, is de financiering een essentieel onderdeel van het opbouwen of laten groeien van je onderneming. Gelukkig zijn er vandaag de dag verschillende financieringsmethodes beschikbaar voor startende of groeiende ondernemingen.

plutus accountants onderneming financieren


Eigen inbreng


De gemakkelijkste en snelste manier om je onderneming in gang te laten schieten is het inbrengen van eigen spaargelden of middelen.


Is je onderneming een vennootschap, dan krijg je aandelen in ruil voor je inbreng. Met deze aandelen kan je aantonen dat je (mede-)eigenaar bent van je vennootschap. Draait de onderneming goede resultaten, dan kan je als aandeelhouder vergoedt worden met dividenden.


Naast de eigen inbreng kan je ook als aandeelhouder of bedrijfsleider geld uitlenen aan je vennootschap. Een lening is niet hetzelfde als een eigen inbreng en wordt dus boekhoudkundig ook anders behandeld.

 

Via familie, vrienden of kennissen


Je kan ook familie en vrienden bij je onderneming betrekken, zij kunnen je helpen door geld uit te lenen of door als mede-eigenaar een inbreng te doen.


Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij ook een extra fiscaal voordeel krijgen:


Aandeelhouder worden

  • Tax shelter voor startende ondernemingen

  • Tax shelter voor groeiondernemingen

  • Vriendenkapitaal

Geld lenen

  • Winwinlening

Meer info nodig over deze fiscale voordelen? Neem dan contact op met een accountant.

 

Via de bank


Binnenspringen bij de bank is nog steeds één van de populairste manieren om een financiering vast te krijgen. Hier kan je een krediet of een ander soort financiering vastkrijgen op korte of lange termijn in verschillende vormen, een aantal voorbeelden zijn:

Let op! Als starter is het soms toch iets moeilijker om een financiering bij de bank vast te krijgen. Een sterk ondernemingsplan en financieel plan kunnen je slaagkansen verhogen. Vaak dien je ook zelf nog een inbreng te doen.


 

Via de overheid


Startlening


De startlening is ideaal voor ondernemingen die nog moeten starten met hun activiteiten in hoofdberoep.


PMV voorziet hiervoor onder bepaalde voorwaarden een achtergesteld krediet tot max. 100.000,00 euro met een:

  • Looptijd van 3 tot 10 jaar

  • Minimum eigen inbreng van 25%

  • Vast rentevoet van 3%


Cofinanciering


De PMV cofinanciering is een achtergestelde lening van max. 350.000 euro in combinatie met een krediet bij een erkende cofinancier (meestal een bank).


De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Looptijd van 3 tot 10 jaar

  • Eigen inbreng is min. 25% van het kredietbedrag en min. 10% van de financieringsbehoefte (solvabiliteit = 10%)

  • Vast rentevoet van 3%


Cofinanciering+


De cofinanciering+ heeft dezelfde kenmerken als de gewone cofinanciering, deze formule is echter bestemd voor ondernemingen met bestaande activiteiten die een hoger bedrag willen lenen. Bij een cofinanciering+ verstrekt PMV namelijk een achtergesteld krediet van max. 700.000 euro.


De belangrijkste kenmerken:

  • Looptijd van 3 tot 10 jaar

  • Eigen inbreng is min. 25% van het kredietbedrag en min. 10% van de financieringsbehoefte (solvabiliteit = 10%)

  • Vast rentevoet van 4,75%


Equity Investments


Bij PMV kan je ook terecht voor het ophalen van risicokapitaal op maat van uw onderneming.


Naast de financiering is het ook interessant om te weten dat dergelijke investeerders specifieke (sector)kennis en ervaring mee in huis brengen en zo een grote meerwaarde kunnen bieden.


Subsidies


Via de VLAIO subsidiedatabank kan je op zoek gaan naar alle mogelijke subsidies voor Vlaamse ondernemingen die:

  • Pas gaan starten

  • Verder willen groeien en investeren

  • Gefocust zijn op ontwikkeling en innovatie

  • Bepaalde opleidingen willen subsidiëren (KMO-portefeuille)

  • Internationaal willen ondernemen

  • Enz.

 

Microfinanciering


Via vestrekkers zoals Hefboom en Microstart kan je onder bepaalde voorwaarden een impulskrediet of microkrediet vastkrijgen waarbij er een maximumbedrag van 25.000 euro wordt ontleend.


Dergelijke kredieten kunnen aangevraagd worden voor o.a. het aankopen van voorraden, investeringen, het overbruggen van werkkapitaal of de opstartkosten, enz.

 

Business angels of ander risicokapitaal


Het kan altijd zijn dat je als (startende) onderneming niet onmiddellijk een krediet bij de bank vastkrijgt. Je kan dan eventueel op zoek gaan naar mede-investeerders (business angels, investeringsfondsen, private kapitaalverschaffers, enz.) die geïnteresseerd zijn in uw project.


Zij zullen dan een gedeelte van uw aandelen overkopen of een bijkomende inbreng doen met het oog om na een aantal jaren uit te treden en een meerwaarde te realiseren op de verkoop van de aandelen. Meestal brengen dergelijke investeerders ook een pakket aan kennis en ervaring mee waarvan je uiteraard kan gebruikmaken.


Via de VLAIO risicokapitaaldatabank kan je op basis van je financiële behoeftes op zoek gaan naar een gepaste partner.


Ook hier is het superbelangrijk dat je je project op een overtuigende manier kan overbrengen in combinatie met een sterk onderbouwd businessplan.

 

Crowdfunding


Een misschien iets minder bekende financieringsvorm is Crowdfunding. Hier biedt een crowdfundingplatform online een overzicht aan van alle bedrijfsprojecten die op zoek zijn naar een financiering.


Heb je een interessant project? Dan ken je ervoor zorgen dat deze gepubliceerd wordt op het platform en potentiële investeerders hierop kunnen inspelen. Er wordt een deadline vastgelegd waarbinnen het publiek dan een geldsom kan investeren in het gewenste project. De geldsommen kunnen een donatie (met beloning), een lening of een participatie in de aandelen van de onderneming zijn. Indien tijdens de crowdfundingsronde het vooraf bepaalde (gewenste) bedrag behaald wordt, zal dit doorgestort worden naar de onderneming.


Op de website van VLAIO kan je in detail terugvinden hoe crowdfunding precies in elkaar zit.

In de VLAIO risicokapitaaldatabank en op de website van de FSMA vind je ook een overzicht terug van alle (nationaal en internationaal) erkende crowdfundingplatformen (zoals Bolero Crowdfunding, WinWinner, Lookandfin, enz.).


Fiscale voordelen crowdfunding


Tax shelter startende of groeiende ondernemingen


Is er sprake van een participatie in aandelen? Dan kan de investeerder mogelijks genieten van de tax shelter voor startende of groeiende ondernemingen.


Vrijstelling roerende voorheffing op interesten van leningen (crowdlening)


De kredietgever die een lening uitgeeft voor de financiering van een crowdfundingproject van een startende onderneming kan tot een bepaalde schijf (op jaarbasis) een vrijstelling van roerende voorheffing krijgen op de interesten van de lening.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page