top of page

[Elektrische] Fiets

Bijgewerkt op: 8 mei

Fietsen is niet alleen een milieuvriendelijk transportmiddel, maar ook een geweldige manier om gezond te blijven. In België worden steeds meer mensen aangemoedigd om de auto vaker te laten staan en in plaats daarvan de fiets te nemen. Ook bij ondernemingen merken we dat er steeds meer bedrijfsfietsen aangeschaft worden en bijvoorbeeld deel uitmaken van het verloningspakket voor werknemers.

Maar wat zijn nu de fiscale regels omtrent de aftrek van deze kosten? We zetten alles even op een rij.

plutus accountants aftrekbaarheid fiets


Aftrekbaarheid als kost


Wat valt er allemaal onder het begrip "fiets"?


Elke fiets komt in principe in aanmerking, denk hierbij aan:

 • Een gewone fiets

 • Mountainbike

 • Elektrische fiets

 • Speedpedelec

 • etc.

Algemene regel


In principe zijn de fietskosten voor 100% aftrekbaar. Het gaat hier dan niet enkel om de aankoop van de fiets, maar ook om bijkomende kosten zoals:

 • Onderhoud & herstelling

 • Uitrusting & toebehoren

 • Fietsslot

 • Helm

 • Verzekeringen

 • Fietsenstalling

 • etc.

De aankoop van de fiets mag wel niet in één keer als kost ingebracht worden, je moet de fiets immers over minstens 3 jaar afschrijven.

Aftrekbaarheid in een eenmanszaak


Zoals in het vorig puntje vermeld, zijn de fietskosten voor 100% aftrekbaar. Let wel op, dit geldt alleen wanneer je de fiets volledig beroepsmatig gebruikt. Wordt de fiets ook gedeeltelijk privé gebruikt? Dan kan je de kosten enkel voor het beroepsmatig gedeelte inbrengen.


Aftrekbaarheid in een vennootschap


Ook in de vennootschap zijn de kosten 100% aftrekbaar. Om de fiets volledig in aftrek te kunnen brengen, moet de fiets regelmatig gebruikt worden voor woon-werkverplaatsingen.

Dit betekent niet dat je elke dag met de fiets naar het werk moet, je moet ook niet het volledige woon-werktraject met de fiets afleggen.


Indien er geen sprake is van woon-werkverkeer, dan kan je enkel de kosten inbrengen voor het beroepsmatig gebruik. Het privégebruik zal dan als voordeel van alle aard belast worden. Dit voordeel wordt dan als verloning beschouwd, waarop je sociale bijdragen en personenbelasting zal moeten betalen.


Terbeschikkingstelling van bedrijfsfietsen aan personeelsleden


Via een eenmanszaak

De kosten voor het ter beschikking stellen van bedrijfsfietsen aan personeelsleden voor woon-werkverplaatsingen zijn voor 120% aftrekbaar.


Het gaat hier niet enkel om de aankoop, onderhoud en herstelling van de bedrijfsfietsen, ook de kosten voor het voorzien van fietsenstallen, kleedruimtes en sanitair vallen onder dit fiscaal voordeel.

Vaak wordt er gezegd dat de 120%-aftrek volledig is afgeschaft. Dit is enkel het geval bij vennootschappen [Art. 194octies WIB 92], in een eenmanszaak kan je wel nog van de 120%-aftrek genieten [Art. 64ter WIB 92].


Via een vennootschap

De kosten voor het ter beschikking stellen van bedrijfsfietsen aan personeelsleden of bedrijfsleiders voor woon-werkverplaatsingen zijn voor 100% aftrekbaar. De extra aftrek van 20% is dus niet van toepassing.


Fietsvergoeding


Bijkomstig kan er aan bedrijfsleiders en hun werknemers een belastingvrije fietsvergoeding toegewezen worden wanneer zij een fiets gebruiken voor woon-werkverkeer.


Deze fietsvergoeding is voor 100% aftrekbaar en combineerbaar met de aftrek van de werkelijke fietskosten. Deze fietsvergoeding is belastingvrij voor de ontvanger, er zijn ook geen sociale bijdragen verschuldigd.

 

Aftrekbaarheid btw


In principe is de btw voor 100% aftrekbaar indien de fiets enkel voor beroepsdoeleinden gebruikt wordt. Is dit niet het geval, dan kan de btw enkel voor het beroepsmatig gedeelte in aftrek gebracht worden. Let op! Woon-werkverplaatsingen tellen niet mee als beroepsmatige verplaatsingen voor het bepalen van de btw-aftrek.


Probeer voor deze kosten en aankopen ook steeds een geldige btw-factuur vast te krijgen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page