Inkomsten uit Bol.com

Voor heel wat Belgische ondernemers is Bol.com uitgegroeid tot een aantrekkelijk verkoopkanaal. Het platform biedt de mogelijkheid om een breed publiek in België en Nederland te bereiken, wat vooral voor kleinere webshops, zelfstandigen en productleveranciers interessant is. Moe zit het met de btw op verkopen aan Nederlandse klanten? Hoe boek je de commissies en kosten van Bol.com? En wat met de uitbetalingen die vaak in bundels binnenkomen?

Created on
June 30, 2025
Updated on
July 19, 2025
Published on
July 19, 2025

Documenten van Bol.com

Je gaat maandelijks een aantal documenten van Bol.com ontvangen die je nodig hebt om je boekhouding op punt te zetten.

Verkoopfacturen van Bol.com

Elke maand ontvang je een factuur van Bol.com, hierop wordt er een overzicht gemaakt van de aangerekende commissies en kosten van Bol.com.

Aangezien Bol.com een Nederlands bedrijf is, moeten deze kosten als intracommunautaire aankopen verwerkt worden.

Naast de kosten staat op de factuur ook een overzicht van je totale opbrengsten na eventuele correcties. 

Op het einde van de factuur wordt er ook weergegeven hoeveel je netto zult ontvangen en hoe de uitbetaling zal gebeuren.

Detailrapporten voor de verkopen via Bol.com

Op basis van de Bol.com-factuur kan je in ieder geval de kosten al verwerken in je boekhouding. Voor de verkopen heb je echter ook het detailoverzicht nodig met de klantgegevens (vooral het adres en land van de koper) per verkoop.

Het is dus belangrijk om naast de factuur ook de detailrapporten in de boekhouding op te nemen.

Betaalspecificaties van Bol.com

Naast de facturen ontvang je nog een apart betaaloverzicht waarop vermeld wordt hoeveel je netto zult ontvangen en welke facturen precies verrekend werden bij de uitbetaling.

Zelf verkoopfacturen opmaken voor zakelijke klanten

In bepaalde gevallen, meestal in een B2B-context, zal er gevraagd worden om een zakelijke factuur uit te reiken aan de klant. 

Een duidelijke communicatie met je accountant is in dit geval belangrijk. Je kan op deze specifieke facturen eventueel een standaardvermelding voorzien dat het om een verkoop via Bol.com gaat. Doe je dit niet, dan kan je dit best aan je accountant laten weten op een andere manier, anders kunnen bepaalde inkomsten mogelijks dubbel ingegeven worden in de boekhouding.

Btw

Btw op de kosten van Bol.com

De kosten van Bol.com moeten als een intracommunautaire verwerving opgenomen worden in de boekhouding. Ben je een periodieke btw-aangever? Dan worden de aftrekbare en de verschuldigde btw op deze aankopen via de btw-aangifte verwerkt. Er is dus geen voorfinanciering van de btw op deze aankopen.

Btw op de verkopen via Bol.com

Het is belangrijk om een detailoverzicht te hebben van je verkopen, de belangrijkste gegevens die je nodig hebt zijn:

  • Profiel van de klant: gaat het om een particuliere of een zakelijke koper?
  • Land van bestemming van je goederen
  • Land van afkomst van de koper

Verkopen in België

Particuliere verkopen in België

Verkoop je aan een particuliere klant in België? Dan reken je op de verkopen de Belgische btw-tarieven aan, meestal zullen de verkopen onder het standaardtarief van 21% vallen. Het is niet verplicht om voor deze facturen een factuur op te maken.

Zakelijke verkopen in België

Verkoop je aan een zakelijke klant in België? Dan reken je ook gewoon Belgische btw aan op je verkopen, je gaat wel nog een correcte zakelijke factuur moeten opmaken, zodat je klant de aankoop correct in zijn boekhouding kan opnemen.

Verkopen in Nederland

Particuliere verkopen in Nederland

Indien je goederen verkoopt aan particuliere klanten in Nederland en het vervoer door u of voor uw rekening gebeurt, dan spreken we over verkopen op afstand. 

In dit geval moet je de btw aanrekenen van het land waar de koper zich bevindt. Deze btw moet bijkomstig via een OSS-aangifte gerapporteerd worden.

Toch Belgische btw binnen bepaalde omzetgrens

Indien je omzet op jaarbasis voor afstandsverkopen en verkopen via elektronische weg niet de grens van 10.000,00 euro overschrijden, dan heb je de optie om gewoon Belgische btw aan te rekenen. De btw wordt via de normale Belgische btw-aangifte gerapporteerd, de OSS-aangifte is dan niet van toepassing.

Zakelijke verkopen in Nederland

Indien je verkopen doet aan een zakelijke klant die een geldig btw-nummer heeft, dan kan je de verkoop vrijstellen als intracommunautaire levering. 

Je moet dan geen btw op de verkoop aanrekenen, de btw wordt dan verlegd naar de koper. Op de factuur moet de tekst 'BTW VERLEGD' staan.

Voor de levering van de goederen moet je op basis van vervoers- of bestemmingsdocumenten kunnen aantonen dat de goederen vervoerd of verzonden werden naar een andere EU-lidstaat.

Administratie & boekhouding

De verkopen via Bol.com brengen een aantal administratieve lasten met zich mee, het is belangrijk dat alle nodige documenten tijdig in de boekhouding bezorgd worden om onduidelijkheden te vermijden:

☑️ Bezorg de maandelijkse Bol.com-facturen
☑️ Bezorg de maandelijkse betaalspecificaties
☑️ Bezorg de detailrapporten voor alle verkopen
☑️ Vermeld op de zakelijke verkoopfacturen dat het om Bol.com-verkopen gaat
☑️ Hou rekening met de juiste btw-regels en btw-tarieven

Op zoek naar een accountant?

Neem contact op of plan gerust een vrijblijvend gesprek in.
Relevante blogposts