De naam van je bedrijf zal niet alleen dienen als een identificatiemiddel, maar het zal ook een weerspiegeling zijn van je waarden en missie. Daarom is het essentieel om zorgvuldig na te denken over de namen die je kiest.
De eenmanszaak is altijd aan je persoonlijke naam gelinkt. Wanneer je een eenmanszaak opzoekt in de KBO, zal je de naam van de natuurlijke persoon terugvinden die de eenmanszaak heeft opgestart.
Het is wel mogelijk om een handelsnaam voor je eenmanszaak te gebruiken.
Dit is de maatschappelijke benaming van de rechtspersoon (vennootschap) die je hebt opgericht. Deze naam wordt opgenomen in de statuten en wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het is niet toegelaten om een reeds bestaande vennootschapsnaam te gebruiken. De vennootschapsnaam kan, maar moet niet dezelfde zijn als de handelsnaam.
De naam van de vennootschap kan later aangepast worden via een statutenwijziging.
De handelsnaam is de naam die de onderneming gebruikt in het publiek om zich te onderscheiden van andere ondernemingen. De handelsnaam heeft dus ook een publicitair karakter en dient ter identificatie van de onderneming. De eerste gebruiker van een handelsnaam krijgt automatisch bescherming in de regio waar de onderneming actief is.
Is het mogelijk om meerdere handelsnamen te gebruiken? Ja, dit is perfect mogelijk.
Commerciële naam in de KBO
Het toevoegen van de handelsnaam aan de KBO van je onderneming is niet verplicht, maar wel aan te raden.
Een merknaam daarentegen is de naam dat wordt gebruikt om producten of diensten te identificeren en te onderscheiden van die van concurrenten. Een merknaam kan bestaan uit woorden, symbolen, logo's, kleuren of een combinatie daarvan. Het belangrijkste doel van een merknaam is het creëren van merkherkenning en het opbouwen van merkwaarde bij consumenten.
Een handelsnaam identificeert de onderneming zelf, terwijl een merknaam specifiek producten of diensten van het bedrijf identificeert.
Merkenregistratie
Het is superbelangrijk om je merk te registreren om een monopolie op je naam en/of logo te krijgen. De registratie kan op verschillende territoriale niveaus.
Wil je professioneel overkomen? Check dan of je bedrijfsnaam ook beschikbaar is als domeinnaam zodat je deze kan gebruiken voor je website en e-mailaccounts. Ben je op dit vlak geen doe-het-zelver of heb je niet voldoende technische kennis? Zoek dan een IT-dienstverlener die je kan bijstaan bij de hele setup en IT-infrastructuur.
Kies een domeinnaam en extensie die je wil gebruiken en check of deze nog beschikbaar is:
Is je domeinnaam niet meer beschikbaar? Dan kan je eventueel de eigenaar contacteren om te checken of de domeinnaam kan overgenomen worden.
Via een registrar (One, Combell, Easyhost, Godaddy, Namecheap, enz.) kan je vervolgens je domeinnaam aankopen en registreren.
Registreer je domeinnaam niet rechtstreeks bij een websitebuilder!
Ben je van plan om je website of webshop zelf te bouwen via websitebuilders zoals: Wix, Squarespace, Webflow, enz.? Probeer dan je domeinnaam niet rechtstreeks bij de websitebuilder te registreren, maar via een externe registrar. Zo heb je meer controle en flexibiliteit over je domeinnaam.