Btw-regeling voor stagiair-advocaten

Als advocaat-stagiair kan je kiezen tussen de normale btw-regeling of de bijzondere regeling voor advocaat-medewerkers en advocaat-stagiairs. Maar wat zijn de voorwaarden en verplichtingen van deze regelingen? En komt de bijzondere regeling altijd voordeliger uit?

Created on
June 25, 2025
Updated on
July 3, 2025
Published on
July 3, 2025
bijzondere regeling voor advocaat-stagiairs

Btw-plichtigheid

Als advocaat-stagiair wordt je standaard als btw-plichtige zelfstandige beschouwd, dit betekent dat je op je prestaties btw moet aanrekenen, anderzijds heb je het recht om de btw op je zakelijke aankopen te recupereren.

Standaard btw-tarief voor prestaties van advocaten

Het standaard btw-tarief voor de geleverde prestaties en diensten als advocaat is 21%. Dit betekent dat je bovenop je prestaties nog eens 21% btw moet aanrekenen.

Recht op aftrek van de btw

Als btw-plichtige heb je recht om de btw op je aankopen te recupereren voor zover deze een beroepsmatig karakter hebben en de btw-aftrek niet wettelijk beperkt wordt.

Het is aan te raden om steeds een zakelijke factuur op te vragen met vermelding van je bedrijfsgegevens en btw-nummer.

Btw-aangiftes & andere verplichtingen

Als btw-plichtige advocaat-stagiair ben je onderworpen aan een aantal btw-verplichtingen, je moet namelijk periodiek een btw-aangifte opmaken en indienen. De verschuldigde btw moet ook tijdig afgedragen worden aan de overheid.

Jaarlijks moet er ook een correcte klantenlisting ingediend worden, dit wordt door starters vaak vergeten.

Pro deo-diensten

Pro deo-diensten vallen momenteel nog steeds onder het nultarief, op deze prestaties moet je dus geen btw afdragen.

Deze prestaties hebben geen invloed op de aftrek van de btw op de aankopen. Je dient de btw op de aankopen dus niet te beperken in verhouding tot de pro deo-diensten.

Bijzondere regeling voor advocaat-medewerkers & advocaat-stagiairs

Voorwaarden

Indien je als advocaat-stagiair enkel diensten verstrekt aan het advocantenkantoor waarvoor je werkt, dan kan je kiezen voor de bijzondere regeling voor advocaat-medewerkers & advocaat-stagiairs. Je moet wel voorafgaand een akkoord krijgen van het advocatenkantoor waar je werkt.

Werk je voor meerdere advocatenkantoren? Dan is dit in principe geen probleem en kan je de bijzondere regeling toepassen op meer dan één kantoor mits voorafgaande toestemming van de kantoren.

Indien je deze bijzondere regeling wil toepassen, moet je dit doorgeven bij je btw-identificatie via het document 604A. Een latere aanpassing kan ook doorgevoerd worden via het document 604B.

Ontheffing van btw-verplichtingen

Onder deze bijzondere regeling ben je niet verplicht om periodieke btw-aangiften in te dienen, dus je hebt minder administratief werk.

Door deze regeling toe te passen, zie je wel vrijwillig af van het recht op aftrek van de btw op de aankopen.

In principe ben je wel nog btw verschuldigd op je prestaties, maar deze verplichting verleg je naar het advocatenkantoor waarvoor je werkt (zie self-billing hieronder). Het advocatenkantoor waarvoor je werkt zal de verschuldigde btw via zijn btw-aangifte verwerken.

Self-billing

Het advocatenkantoor waarvoor je werkt is verplicht om het self-billingsysteem toe te passen, dit betekent dat het advocatenkantoor in naam en voor rekening van de advocaat-stagiair een factuur moet opmaken.

Op de factuur moet "Btw verlegd" staan.

Het advocatenkantoor reikt aan de advocaat-stagiair een dubbel van de factuur uit, zodat deze in de boekhouding van de advocaat-stagiair kan opgenomen worden.

Btw-listing

Als advocaat-stagiair ben je wel verplicht om een jaarlijkse klantenlisting in te dienen. Hierin worden alle prestaties aan belastingplichtige afnemers opgenomen die het bedrag van 250,00 euro (excl. btw) overschrijden.

Overgang naar normale btw-regeling

Vrijwillige overgang

Je kan vrijwillig overschakelen naar de normale btw-regeling of omgekeerd, dit kan vanaf 1 januari van het volgende jaar. Je moet dan uiterlijk op 15 december een aanvraag bij de btw-administratie indienen.

Eens je van de bijzondere regeling naar de normale regeling overstapt, kan je pas vanaf 1 januari van het tweede jaar daarop volgend opnieuw overstappen naar de bijzondere regeling.

Mogelijks dienen er bij de overgang nog btw-herzieningen gedaan worden, bespreek dit met je accountant.

Verplichte overgang

Indien je geen toepassing meer kunt maken van de bijzondere verplichting, moet dit onmiddellijk gemeld worden bij de btw-administratie, zodat de overschakeling naar de normale regeling als btw-plichtige in orde kan gebracht worden.

Voor- & nadelen van de bijzondere regeling

De voornaamste voordelen zijn:

  • Beperkte btw-verplichtingen, minder administratief werk
  • Je moet zelf geen verkoopfacturen opmaken

De voornaamste nadelen zijn:

  • Je verliest het recht op aftrek van de btw op je aankopen, dit kan vaak financieel nadelig uitkomen

Twijfel je welke regeling voor u voordeliger uitkomt? Bespreek dit dan even met een accountant.

Op zoek naar een accountant?

Neem contact op of plan gerust een vrijblijvend gesprek in.
Relevante blogposts